0
Your shopping cart is empty!

Label: Name1

Anna Pavlova (1881-1931) a fost o senzațională balerină a începutului de veac XX, prim-solista Baletului Imperial Rus din Sankt-Petersburg, descoperită de Marius Petipa și formată de genialul coregraf Serghei Djaghilev. Grația ei înnăscută dar și tehnica perfectă pe care o demonstra în fiecare dintre cele peste 4.000 de reprezentații susținute în perioada 1913-1930, i-au adus recunoașterea în întreaga lume, inclusiv la Antipozi. Aici a fost în turneu de două ori, în 1926-1927 și în 1929, vizitând atât Australia cât și Noua Zeelandă, țări care își revendică amândouă paternitatea faimoasei prăjituri care poartă numele delicatei artiste pe poante.

 

 

Dincolo de această polemică culinară savuroasă, prăjitura care a făcut istorie este inspirată de tutu-ul diafan purtat pe scenă de Pavlova, decorat cu trandafiri de mătase în tonuri de roșu și verde. A rezultat un desert aerat, tip _merengue_, compus dintr-un strat alb de bezea, acoperit cu frişcă, şi ornat apoi cu tot felul de fructe, în special cu căpșuni (sau, mai rar, cu kiwi, fructul pasiunii sau zmeură). Cei mai mulți specialiști înclină să atribuie această capodoperă de cofetărie Australiei și leagă apariția ei de turneul din 1929 al Annei Pavlova. Atunci, Pavlova a vizitat pentru a doua oară această ţară şi ar fi stat la Hotelul Esplanade din Perth. Într-o seară, șeful bucătăriei de acolo, Bert Sachse, s-a trezit că nu are la dispoziție cine știe ce ingrediente sofisticate. Dornic, însă, să o impresioneze pe distinsa invitată dar găsind un carton cu ouă proaspete și o cană cu smântână, a creat din albușuri bătute cu zahăr până la consistența unei spume o prăjitură uşoară şi delicată ca Anna Pavlova, astfel încât bezeaua albă crocantă în exterior şi pufoasă în interior, acoperită cu frişcă şi fructe, a devenit una dintre cele mai cunoscute produse de cofetărie din lume.

 

Prăjitura Pavlova a continuat să creeze, peste timp, o emulație atât de mare încât în 1999 și 2005 au fost realizate două variante uriașe de ..._Pavzilla_, lungi de 45 și, respectiv, 64 de metri!