0
Your shopping cart is empty!

Label: Name1
praline-de-ciocolata

În limba incașă, "cacohuaquatl" înseamnă „cadoul grădinarului Paradisului către primii oameni". În 1519, conchistadorul Hernan Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obișnuia să bea o băutură preparată din semințe de cacao, numită „chocolatl", până la cincizeci de căni pe zi. Cortez a găsit băutura regală cam amară pentru gustul său. Spaniolii i-au adăugat melasă și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei, dar au păstrat secretul combinației magice vreme de aproape un secol. Călugării franciscani au fost cei care au dezvăluit în cele din urmă secretul, rețeta fiind rapid adoptată de curțile regale europene.

 

Bomboanele cu înveliș de ciocolată și miez din migdale, alune sau nuci sunt o tentație veche pentru orice gourmet, chiar și în România pătrunzând cu aproape 170 de ani în urmă, pralinele fiind pomenite de Kogălniceanu, apoi intrând în galantarele marilor cofetării bucureștene, precum Riegler sau Capșa. În lume, aceste delicatese apăruseră mult mai devreme, prin secolul al XVII-lea, ele fiind invenția gastronomică a bucătarului unui nobil francez, Mareșalul du Plessis-_Praslin_ (1598-1675), de la care vine și numele și care aprecia în mod deosebit migdalele trase în caramel.

 

În timp, în special o dată cu apariția pudrei de cacao după colonizarea Americii de către spanioli, pralinele au evoluat în fel și chip, ajungând să definească o gamă largă de produse de cofetărie, care aveau în comun învelișul subtil de ciocolată. Francezii au rămas conservatori și au păstrat migdalele ca umplutură a bomboanelor, în vreme ce belgienii au diversificat produsul, pe lângă migdale punând nuci și alune de pădure, dar și combinații de creme pe bază de smântână și/sau lichioruri fine, marțipan și... cafea. Se poate spune că Jean Neuhaus, un renumit ciocolatier belgian, a reinventat pralinele cu un secol în urmă, în 1912! Mai apoi, americanii au folosit nuci pecan sau, chiar, un fel de cremă de caramele. Cert este că, deja, pe la începutul secolului al XX-lea, pralinele deveniseră cele mai populare bomboane de ciocolată în lumea întreagă, iubite deopotrivă de regi și de plebei. Unii cumpărau cutii întregi o dată la câteva zile, alții își permiteau doar câte o bucată la sfârșit de săptămână. Cert este că și azi, în magazinașele cochete de pe strada ciocolatierilor din Bruxelles se poate cumpăra fie și numai câte o pralină din fiecare „boutique”.

Label: Name1

Anna Pavlova (1881-1931) a fost o senzațională balerină a începutului de veac XX, prim-solista Baletului Imperial Rus din Sankt-Petersburg, descoperită de Marius Petipa și formată de genialul coregraf Serghei Djaghilev. Grația ei înnăscută dar și tehnica perfectă pe care o demonstra în fiecare dintre cele peste 4.000 de reprezentații susținute în perioada 1913-1930, i-au adus recunoașterea în întreaga lume, inclusiv la Antipozi. Aici a fost în turneu de două ori, în 1926-1927 și în 1929, vizitând atât Australia cât și Noua Zeelandă, țări care își revendică amândouă paternitatea faimoasei prăjituri care poartă numele delicatei artiste pe poante.

 

 

Dincolo de această polemică culinară savuroasă, prăjitura care a făcut istorie este inspirată de tutu-ul diafan purtat pe scenă de Pavlova, decorat cu trandafiri de mătase în tonuri de roșu și verde. A rezultat un desert aerat, tip _merengue_, compus dintr-un strat alb de bezea, acoperit cu frişcă, şi ornat apoi cu tot felul de fructe, în special cu căpșuni (sau, mai rar, cu kiwi, fructul pasiunii sau zmeură). Cei mai mulți specialiști înclină să atribuie această capodoperă de cofetărie Australiei și leagă apariția ei de turneul din 1929 al Annei Pavlova. Atunci, Pavlova a vizitat pentru a doua oară această ţară şi ar fi stat la Hotelul Esplanade din Perth. Într-o seară, șeful bucătăriei de acolo, Bert Sachse, s-a trezit că nu are la dispoziție cine știe ce ingrediente sofisticate. Dornic, însă, să o impresioneze pe distinsa invitată dar găsind un carton cu ouă proaspete și o cană cu smântână, a creat din albușuri bătute cu zahăr până la consistența unei spume o prăjitură uşoară şi delicată ca Anna Pavlova, astfel încât bezeaua albă crocantă în exterior şi pufoasă în interior, acoperită cu frişcă şi fructe, a devenit una dintre cele mai cunoscute produse de cofetărie din lume.

 

Prăjitura Pavlova a continuat să creeze, peste timp, o emulație atât de mare încât în 1999 și 2005 au fost realizate două variante uriașe de ..._Pavzilla_, lungi de 45 și, respectiv, 64 de metri!

Label: Name1
Aurul e comestibil! Aztecii, arabii, chinezii sau vechii greci obișnuiau să bea aur lichid sau să mănânce fulgi de aur încă din Antichitate. Japonezii puneau aur în sake, iar principii italieni ai Renașterii îl amestecau în risotto. Astăzi, băuturile și rețetele culinare care folosesc aurul alimentar (codificat E 175) pe post de ingredient nu mai sunt deloc niște rarități!

Label: Name1
Bucureștiul a fost supranumit , încă de la jumătatea secolului al XIX-lea, „orașul cofetăriilor”. Denumirea „cofetărie” provine de la un cuvânt din limba veche românească, „cofeturi”, însemnând bomboane, zaharicale. De asemenea, cuvântul „prăjitură” este un termen specific românesc. În secolul XIX, existau trei feluri de cofetării bucureștene: venețiene, nemțești și turcești.

Label: Name1
Debbie Goard din Oakland, California, are o experiență de 20 de ani în ornarea prăjiturilor și, în timp a ajuns să realizeze unele dintre cele mai inedite dulciuri din câte s-au văzut vreodată. După cum se poate observa și pe contul Flickr al americancei, femeia creează prăjituri ce imită absoluta orice formă, dar cele mai impresionante rămân acelea care copiază alte feluri de mâncare.